Tres mesos sense accés a un dinar saludable

Noticia via Diari de Girona

 

Una dècada després de la petició del Defensor del Poble d’obrir els menjadors escolars a l’estiu per als nens en situació vulnerable, la realitat ha empitjorat i són milers els que encara tenen problemes per a afrontar un estiu i fi de curs que no impliquin hores de solitud i tenir assegurada un menjar diari saludable sobre la taula.

La resposta institucional a l’aleshores defensora del poble, Soledad Becerril, va ser dispar i insuficient i ha donat pas al fet que moltes ONG estiguin cobrint aquest dèficit amb programes propis.

«Arriba l’estiu i tenen per davant més de 90 dies sense anar al col·legi, sense garantia d’aquest menjar saludable diari, sense aquest espai en el qual conviuen amb altres nens, en el qual juguen, en el qual aprenen i en el qual estan protegits; molts d’ells es veuran abocats a passar aquests tres mesos en els seus barris sense poder sortir de les seves cases, poc condicionades per a suportar la calor», diu Macarena Céspedes, directora d’Incidència i Investigació d’Educo.

Per a moltes famílies, continua, els campaments estivals no són una opció pel seu elevat preu, «per tant la situació de vulnerabilitat s’acreix, es veu la solitud en la qual molts d’aquests nens i nenes han de passar els seus dies, els seus pares no tenen tres mesos d’estiu i han de treballar».

«Es necessita una oferta pública major per a la infància vulnerable, «sembla que parlem d’una ximpleria quan diem que gairebé el 35% dels nens no poden anar de vacances almenys una setmana, però no ho és. Tots hem crescut recordant els nostres estius. Molts d’aquests nens i nenes no ho tindran i quan tornin al col·legi no tindran res a explicar», afegeix.

Educo treballa amb entitats socials per a ajudar-los a posar en marxa campaments o excursions en els quals facilitar «un paquet educatiu on aprenen a usar les noves tecnologies, temes de convivència, d’educació emocional i garantir-los que durant el campament tenen una alimentació saludable -esmorzar, dinar i en moltes ocasions berenar-, que els permeti estar ben nodrits».

Espanya hauria d’invertir uns 1.600 milions d’euros, un 0,13% del PIB, per a garantir una beca menjador a tots els nens de primària (6-12), un cost «petit» en despesa pública educativa, que «ens acostaria a la mitjana europea», afirma Céspedes.

Aventura 2000 és una de les entitats que treballa per proporcionar alimentació saludable tot l’any amb menors en situació vulnerable. «El projecte és holístic: es treballa reforç educatiu, emocions, participació, drets i infància i després hi ha un bloc important d’oci, entenem que tenen dret a vacances, a sortir del seu barri, sortides de cap de setmana o activitats culturals», explica Macarena Alvear, coordinadora de l’entitat. Tot el treball es fa en coordinació amb els centres educatius del barri, amb les famílies i amb els serveis socials.