Cunit dona el tret de sortida a la nova temporada de la Ruta del Xató 2025-26
Cunit dona el tret de sortida a la nova temporada de la Ruta del Xató 2025-26 amb Gessamí Caramés com a ambaixadora
El Centre Cívic Cal Cego de Cunit ha acollit aquest matí l’acte d’inauguració oficial de la Ruta del Xató 2025-2026, un projecte gastronòmic i turístic que uneix territori, cuina i cultura al voltant d’un dels plats més emblemàtics del Gran Penedès.
L’acte ha estat conduït pel comunicador Guillem Estadella, que, amb el seu to distès i humorístic, ha donat la benvinguda als assistents i ha situat el públic en el context d’aquesta nova temporada, destacant el paper de la Ruta del Xató com a motor de promoció del territori i la importància de Cunit com a municipi amfitrió de la inauguració d’enguany.
Una Ruta que uneix territori i gastronomia
L’alcalde de Cunit, Jaume Casañas Carballido, ha obert el torn d’intervencions donant la benvinguda als participants i posant en valor la Ruta del Xató com a iniciativa que reforça la identitat gastronòmica del Penedès i del Garraf, subratllant el compromís de Cunit amb els projectes que impulsen el turisme sostenible i la promoció del territori dins la nova vegueria del Penedès.
Gessamí Caramés, nova ambaixadora de la Ruta del Xató
Un dels moments més esperats de l’acte ha estat el lliurament simbòlic del morter a la nova ambaixadora de la temporada, Gessamí Caramés Núñez, cuinera i comunicadora gastronòmica reconeguda pel seu estil proper i la seva capacitat per reinterpretar la cuina tradicional.
El president de la Ruta del Xató, Jordi Gasol, ha estat l’encarregat de donar-li la benvinguda oficial, explicant el significat del morter com a símbol del relleu i de la tradició gastronòmica que representa aquest projecte col·lectiu.
Durant una breu conversa amb Gasol, Gessamí Caramés ha expressat la seva il·lusió per assumir aquest rol:
“És un honor representar el territori i, sobretot, tots els cuiners i la gent que treballa cada dia per mantenir viva la nostra cuina. El xató és un plat fàcil, divertit i ple de matisos. M’agrada reinterpretar-lo per apropar-lo a la cuina moderna, però sempre amb respecte per la recepta original.”
També ha destacat la importància de les xarxes socials com a eina per acostar la Ruta del Xató a nous públics i a la gent jove, convidant tothom a descobrir la riquesa culinària del Gran Penedès.
Noves incorporacions a la Ruta del Xató
El president Jordi Gasol ha anunciat, a més, la incorporació de tres noves poblacions a la Ruta del Xató: Cubelles, la Bisbal del Penedès i Sant Pere de Ribes, ampliant així l’abast d’aquest projecte que ja agrupa gairebé totes les poblacions del Gran Penedès.
Gasol ha volgut posar en valor “l’esperit fundacional de la Ruta del Xató, que és unir esforços per fer créixer el nostre patrimoni gastronòmic i cultural”, i ha agraït la col·laboració dels municipis, gremis i professionals de la restauració que en fan possible la continuïtat.

Entrega de diplomes als restaurants
Durant l’acte, s’ha fet l’entrega de diplomes als restaurants que elaboren el xató amb la recepta tradicional, reafirmant així l’autenticitat d’aquest circuit gastronòmic i el compromís del territori amb els productes de proximitat.
Alguns dels nostres restaurants agremiats han estat presents a l’acte i han rebut de mans de l’ambaixadora Gessamí Caramés aquest diploma que acredita a tots els que formen part de la Ruta del Xató, com a restaurants, on es pot degustar l’autèntic Xató.
Els nostres restaurants agremiats acreditats en l’edició d’enguany són:
CANYELLES:
CAL MANELET
CUBELLES:
EL PEIXET
EL RACÓ D’EN PINILLA
LA SALSETA
SANT PERE DE RIBES:
LA FARINA
LA NOVA PREMSA
LA TERRAZA DEL FACTOR
MARBOA GASTROBAR
VILANOVA I LA GELTRÚ:
1918 CUINA DE MAR
CÀTERING CASERCO
CEFERINO
EL CAFÈ DEL MAR
EL GIRALDILLO
ESPAI DE LA CARME
LA CUCANYA
LA DAURADA RESTAURANT
LA FARMÀCIA
LA LLOTJA MARISQUERIA
LA PEPA ORIGEN MEDITERRANI
LA VENTA DEL GARRAF
MAREJOL
MAS ROQUER
PIKATAPA
RESTAURANT EL FOMENT


