«Sense pagesos, no hi ha cuina catalana»

Noticia via Diari de Girona

Com en tot, amb les pomes també hi ha modes. Les varietats van i venen, i els gustos són variats. Però per a Pep Nogué, la poma en si és universal. «Si hi ha algú que no li agrada la poma es perquè no ha provat totes les varietats». El cuiner, a més, considera que aquesta fruita és l’aliment perfecte per exemplificar la importància i versatilitat que tenen els productes de proximitat. «A Catalunya, sense pagesos no hi ha cuina». Té a l’agenda canviar el consum que es fa d’aquesta fruita, i vol «passar-la de la mossegada a la cuina». 
ep Nogué és xef, divulgador gastronòmic i director de programes del Culinary Institute of Barcelona. Va treballar al Celler de Can Roca com a xef, on la cultura de la proximitat també es forta. Fa cinc anys, el 2018, ja va inaugurar la temporada, i aquest any repeteix. Torna a collir simbòlicament la primera poma a l’IRTA-Mas Badia, en l’acte que marca el començament de la temporada de collita a la IGP Poma de Girona. 
El cuiner reclama la necessitat d’anar a comprar amb el cistell. Productes locals i quilòmetre zero, sense envasos ni envoltoris excessius. «A vegades, per fer un pas endavant cal fer-ne tres endarrere», continua. «Farem més salut i serem mes sostenibles».En aquest sentit, també fa una crida a «posar pagesos de Catalunya a la nostra taula». Assenyala la pagesia com una feina «en perill d’extinció» que cal protegir. Per al xef, menjar poma, «i en concret poma de Girona», permet hi hagi 80 famílies que poden viure la feina que sempre han fet: de pagès. 
Nogué també destaca la versatilitat com un dels grans punts a favor de la poma. És una de les fruites que des de petits coneixem, però lamenta que generalment es desconegui tot el seu potencial. «És perfecta per fer receptes senzilles, saludables i que funcionen». A mossegades, tallada ben fina, en amanides o com a contrapunt al greix de la carn, «la poma és un 4x4 gastronòmic, una fruita tot terreny». Per demostrar-ho, el cuiner ha presentat un gelat de poma Royal Gala de Girona,«perfecte per xarrupar» com a forma difertida, refrescant i diferent de consumir aquesta fruita.