Food Compass, un nou sistema per identificar els aliments més saludables

Notícia vía El Nacional.cat

Un equip científic de l'Escola Friedman de Ciencias i Polítiques de Nutrició ha desenvolupat una nova eina per ajudar els consumidors, les empreses d'aliments, els restaurants i les cafeteries a triar i produir aliments més saludables i als funcionaris a formular polítiques públiques de nutrició més sòlides.

El nou sistema es diu Food Compass, ha estat desenvolupat durant tres anys, i incorpora ciència d'avantguarda sobre com les diferents característiques dels aliments impacten positivament o negativament en la salut. L'estudi ha estat publicat a la revista Nature Food.

El sistema qualifica objectivament tots els aliments, begudes i fins i tot plats i àpats mixtos utilitzant un mètode consistent i segons els autors va molt més enllà de "menja més verdures, evita els refrescos". Segons els experts, la població està bastant confosa sobre com identificar opcions més saludables a les botigues, la cafeteria i el restaurant. Tal com reconeix l'autor principal de l'estudi, Dariush Mozaffarian, degà de l'Escola Friedman, "els consumidors, els encarregats de formular polítiques i fins i tot la indústria estan buscant eines simples per guiar a tots cap a opcions més saludables".

El nou sistema Food Compass es va desenvolupar i després es va provar fent servir una base de dades detallada de 8.032 aliments i begudes consumits pels nord-americans. Qualifica 54 característiques diferents en nou dominis que representen diferents aspectes rellevants per a la salut dels aliments, begudes i àpats mixtos, la qual cosa proporciona un dels sistemes de perfils de nutrients més complets del món.

Les característiques i dominis es van seleccionar en funció dels atributs nutricionals vinculats a les principals malalties cròniques com l'obesitat, la diabetis, els problemes cardiovasculars i el càncer, així com al risc de desnutrició, especialment per a les mares, els nens petits i els ancians.

Food Compass es va dissenyar perquè els atributs i la puntuació addicionals poguessin evolucionar en funció de l'evidència futura en àrees com la salut gastrointestinal, la funció immunològica, la salut del cervell, la salut dels ossos i el rendiment físic i mental; així com consideracions de sostenibilitat.

Cada àpat, beguda o plat mixt rep una puntuació final de Food Compass que va d'1 (menys saludable) a 100 (més saludable). Els investigadors en van identificar 70 o més com una puntuació raonable per als aliments o begudes que s'haurien de fomentar. Els aliments i begudes amb una puntuació de 31 a 69 s'han de consumir amb moderació. Qualsevol cosa amb una puntuació de 30 o menys s'ha de consumir mínimament. En les principals categories d'aliments, la puntuació mitjana de Food Compass va ser 43,2.

 

  • La categoria de puntuació més baixa va ser la de snacks i postres dolces (puntuació mitjana de 16,4).
  • Les categories de puntuació més alta van ser verdures (puntuació mitjana de 69,1), fruites (puntuació mitjana de 73,9, i gairebé totes les fruites crues van rebre una puntuació de 100) i llegums, nous i llavors (puntuació mitjana de 78,6).
  • Entre les begudes, la puntuació mitjana va oscil·lar entre 27,6 per a les gasoses i begudes energètiques endolcides amb sucre i 67 per als sucs 100% de fruites o verdures.
  • Les verdures amb midó van obtenir una mitjana de 43,2.
  • La puntuació mitjana per a la carn de boví va ser de 24,9; per a ocells de corral, 42,67; i per a mariscos, 67,0.