Conseqüències jurídiques de l'apagada elèctrica a Espanya: possibles responsabilitats i reclamacions per dany derivat

El passat dilluns 28 d’abril de 2025, una apagada elèctrica sense precedents va afectar Espanya, Portugal, Andorra i parts del sud de França, deixant més de 60 milions de persones sense subministrament. La manca d’electricitat va paralitzar infraestructures crítiques com hospitals, aeroports, xarxes de transport i telecomunicacions. La ràdio es va convertir en el principal mitjà de comunicació a causa de la fallada de les xarxes mòbils i d’internet. Les causes exactes de l’apagada encara estan sota investigació.

Aquest tipus de situacions extraordinàries tenen conseqüències importants per a l’activitat de les empreses. Per una banda, pels eventuals danys i perjudicis patits a causa de l’aturada de la producció o les dificultats per conservar l’estoc. Per altra banda, per les possibles reclamacions que es puguin rebre dels clients per l’incompliment de les obligacions contractuals. En qualsevol cas, caldrà disposar de més informació per poder determinar com i contra qui dirigir les reclamacions pertinents, però ja hi ha algunes actuacions que es poden fer des d’avui mateix.

Principals qüestions a tenir en compte:

1. Encara no es coneix la causa de l’apagada ni s’ha identificat el responsable, fet que dificulta qualsevol reclamació.

Actualment es desconeix la causa i el responsable de l’apagada, i per tant, contra qui dirigir les reclamacions per danys.

Les companyies subministradores només estan obligades a respondre pels danys i perjudicis que hagin causat pels seus actes o omissions, però no quan la causa sigui aliena a elles. Si finalment es determina que l’origen és un error del sistema, la responsable seria Red Eléctrica, com a operadora.

2. És molt important recollir proves dels danys soferts (fotografies, factures...) i quantificar-los.

Cal fer fotografies dels danys causats per la manca de subministrament i posteriorment quantificar-los per poder reclamar. És essencial acreditar tot el que s’ha perdut, i per això, cal també recopilar factures de compra per demostrar-ne el valor i la seva recent adquisició.

Un exemple clàssic en aquests casos és la pèrdua de productes peribles, fet que afecta especialment negocis de restauració, la indústria farmacèutica o grans distribuïdors que depenen de la cadena del fred.

3. Els danys patits per l’empresa inclouen tant pèrdues directes com el benefici deixat d’obtenir.

L’apagada no només va causar pèrdues materials sinó que també va impedir l’activitat econòmica. Molts negocis van haver de tancar i no van ingressar res aquell dia, tot i seguir afrontant despeses com lloguers o nòmines.

Calcular els ingressos no obtinguts és més complicat, però es pot fer amb sentit comú i mitjançant l’anàlisi de dades habituals de facturació.

4. És important revisar les assegurances contractades per l’empresa.

Això permetrà saber si es disposa de cobertura per danys directes (desperfectes) o indirectes (pèrdua d’ingressos).

El problema és que, mentre no se sàpiga l’origen exacte de l’apagada, hi haurà dubtes sobre si el segur cobreix o no. Moltes pòlisses exclouen sabotatges, actes terroristes o conflictes polítics, tot i que n’hi ha que sí cobreixen aquests casos. També pot ser que no es cobreixin desastres naturals.

Per això, si es confirma alguna d’aquestes causes, pot ser que el segur no cobreixi res.

També cal revisar si es disposa d’una cobertura específica per interrupció d’activitat, que compensa les pèrdues quan l’empresa no pot operar. Algunes assegurances paguen una quantitat fixa per dia d’inactivitat.

5. Si una empresa no va poder complir els seus compromisos a causa de l’apagada, no hauria de ser considerada responsable.

Si l’empresa es va veure impossibilitada per treballar amb normalitat, pot no haver complert els seus compromisos amb clients, generant queixes o reclamacions.

Tanmateix, si l’incompliment va ser causat principalment per l’apagada, no hauria d’assumir responsabilitat legal, ja que es tracta d’un supòsit de força major: un fet inesperat i aliè al seu control.

Conclusió

Per saber si es pot reclamar a algú pels danys causats per l’apagada, caldrà conèixer-ne primer la causa. Mentrestant, la millor recomanació és recollir totes les proves possibles dels danys soferts i calcular la pèrdua econòmica.

Aquest informe ha estat elaborat pels Serveis Jurídics de Hosteleria de España